Port Royal des Champs

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Accueil Choisir la langue България

България

Порт-Роял

Основано през 1204, абатството на Port-Royal des Champs става от началото на XVII век важно място на католическата реформа под въздействието на известната Майка Анжелика, която възстановява правилото на свети Беноа. Установена във Париж през 1625 г. общността минава под юридикцията на архиескопството на Париж и става в 1647 г. Port-Royal du Saint Sacrement (Кралски порт - подслон на светото причастие).

Към 1635 г.абатът де Сен Сиран става духовен глава на монастира, фаворизира създаването на групата на "самотниците" установена в Париж , а след това в Champs и вдъхновява основаването на "малките училища", които правят от Порт-Роял едно от огнищата на съвременната педагогика.Приятел на Корнелюс Янсен, Сен-Сиран е, заедно с Антоан Арно, брата на Майка Анжелика, глащатай на едно теологическо течение, позоваващо се на четенето на главите на църквата, по-специално на свети Августин. Осъден от Рим през 1642 Корнелюс де Янсенюс става обект на остра полемика, на която Антоан Арно и самотниците от Порт-Роял са глащатаи.Главно огнище на янсениската мисъл във Франция, Порт-Роял e място на съпротива на кралската власт, което Луи XIV не успява да смаже през цялото свое дълго властвуване. През 1661, той заповядва на самотниците да се разпръснат и да се затворят "малките училища". "Мирът в Църквата" през 1669 установява пауза в анти-янсениската политика и абатството изживява втора златна епоха под мощното покровителство на дукеса Лонгевил, братовчедка на краля. След мира в Нимей (1678 г.) и смъртта на братовчедка си през 1679, през 1708-1713 остаряващият крал се опитва да yнищожи янсенистите в кралството. Не успявайки да подчини монахините от Порт-Роял, той ги разпръсква през 1709 и 2 години по-късно сравнява със земята тяхното абатство.

Главен интелектуален център на Великия Век, Порт-Роял упражнява истиско магическо действие над редица генерации от писатели и мислители и преди всичко над Паскал, Расин, Ла Фонтен и Мадам де Севини...

Развалините на абатството

ruinesОт старинното абатство на Порт-Royal des Champs sa запазени сградите използвани за селски работи, големия гълъбарник и старата мелница.Фондациите на абатството са въстановени след Революцията от дук де Луйн. Една малка нео-готична оратория е добавена в края на XIX век за да приюти първия музей.

 

Малките училища

През 1650 г. Самотниците от Порт-Роял построяват една елегантно семпла сграда предназначена за "Малките училища". Във края на XIX век, собствениците на имението построяват едно крило във същия стил. В тези помещения е инсталиран музей през 1962. Там могат да се видят днес много картини на Champaigne направени за абатството.

Фермата на житниците

puitФермата на житниците върху платото е присъединена през 1709 г към Порт-Роял. Продадена през Революцита, тя е действала до 1984, когато Държавата я купува. Може още да се види старата плевня за жито и ред земеделски сгради от XVI и XIX век. В центъра на двора се намира още кладенеца, наречен кладенеца на Паскал.

Помещението на Самотниците

Старото помещение на Самотниците, разположено в продължението на "Малките уилища" трябва скоро да бъде реставрирано и то ще приюти библиотеката на музея и изледователски център посветен на Янсенисма и на духовната история (histoire de la spiritualitй).

Овощната градина и историчeските градини

Овощната градина пред малките училища е реконструкция на овощната градина, посадена от Робер Арно д'Андили, брат на Майка Анжелика, който се е осамотил в Champs. Зеленчукова градина и градина с билки и храсти, посадени зад фермата напомнят старинните монастирски градини.